Jeg har lenge hatt lyst til å prøve meg på hjemmelagde fiskekaker – for det er jo så godt! Det er bare det at fiskekakene i butikken har relativt lavt fiskeinnhold, eller er steindyre om de inneholder mye fisk. Ikke akkurat studentvennlig kan du si. Disse fiskekakene derimot, har rundt 70 % fisk i seg, hvorav resten er melk, fløte, potetmel, gressløk og krydder. Ingen spesielle uhumskheter altså, som man ofte finner på den lange ingredienslista til ferdigprodukter.
Disse fiskekakene blir veldig jevne i konsistensen og er på den måten veldig barnevennlige, om noen skulle lure på det. De smaker også veldig, veldig godt – overraskende likt “butikkaker”, bare enda litt bedre. For å få de grovere går det kanskje an å holde tilbake litt av fisken, hakke den grovt og tilsette den i farsen til slutt.
Grunnoppskriften er som følger (så er det bare å gange opp om du har mer fisk):
- 600 g hvit fiskefilet (jeg brukte torsk)
- 2 ts salt
- 1 dl melk
- 1 dl fløte
- 1,5 ss potetmel
- 2 ss gressløk
- pepper
- muskatnøtt
En viktig ting å huske på (slik jeg har forstått det fra å ha lest mange oppskrifter) er at fisken skal være iskald når du begynner, så legg den gjerne i fryseren i 10-15 minutter før du starter.
1. Kjør fisken og saltet godt sammen i en foodprocessor (S-blad/kniv)
2. Tilsett melk og fløte mens maskinen går, til du får en jevn farse
3. Tilsett potetmel og finhakket gressløk
4. Smak til med pepper og muskatnøtt (1/2 – 1 ts av hver tenker jeg)
5. Form til kaker – et godt tips er å dyppe hendene i kaldt vann så de ikke kleber så fælt. Stek i masse ekte smør på middels varme til de er gjennomstekte.
Godt tilbehør er raspa gulrøtter, dampet kål og smørstekt løk – for eksempel!