Hei dere, lenge siden sist. I dag har jeg ikke noen oppskrift til dere, men noen bildeøyeblikk fra den siste tiden som har vært fine.
Middag
Kjøttfri onsdag!
I dag har jeg hatt min flotte venninne Elfi på besøk, og i og med at hun er vegetarianer ble det en herlig salat til middag i dag! Når jeg først lager noe som dette lurer jeg alltid på hvorfor jeg ikke gjør det oftere, for det er jo så godt, og det føles så godt å spise en god og fyldig salat til middag. Grunnen er kanskje at jeg har en flott kjæreste som er veldig glad i kjøtt, og gjerne mye av det…
Dagens versjon hadde en base av spinat, og ble toppet med ovnsbakt søtpotet, spicy kikerter, upasteurisert gårdsost fra Tjamsland gård som minnet om en mild fetaost, valnøtter og avokado. I tillegg dresset jeg spinaten i olivenolje, sitron og pepper.
Til 3 middels sultne personer, eller 2 godt sultne trenger du:
- 200 g bladspinat/babyspinat
- 1 stor søtpotet
- 1 boks ferdigkokte kikerter
- 1/2 avokado
- 100 g fetaost eller lignende (finn gjerne en god ost fra bondens marked!)
- en håndfull valnøtter
- olivenolje, sitronsaft og pepper til dressingen
Start med å skrelle søtpoteten og kutte den opp i jevnstore terninger. Ha de over på et bakepapirkledd stekebrett og ringle over olivenolje, salt, pepper og timian, gjerne fersk. Skyll av kikertene og ha over på et annet stekebrett, og krydre med kryddere ala taco (kummin, paprika, koriander, oregano, salt og pepper) og olivenolje. Stek begge brettene på 180 grader i ca. 15 minutt, eller til søtpoteten er mør.
Mens dette står i ovnen gjør du klar resten av salaten. Fordel spinat utover på et stort fat og hell over olivenolje, sitronsaft og pepper. Bland godt. Kutt avokado i små biter og brekk opp valnøttkjernene i mindre biter. Ha det over spinaten sammen med osten som du smuler opp med hendene, for en autentisk og hjemmelaget look
Topp salaten med de varme søtpotetbitene og kikertene, og rop på resten av middagsgjengen.
Vel bekomme! Alle har godt av litt veggisfôr i ny og ne
Pai med søtpotet, rødbete og blåmuggost
For en herlig høstpai dette var!
Pai er noe jeg alltid har syns er utrolig godt, men jeg har faktisk aldri laget det ordentlig selv før. Det er noe med den flakete, søtaktige butterdeigen som er littegrann for godt til at det liksom er greit å ha til middag. Etter å ha smakt denne paien, så bryr jeg meg faktisk ikke så mye lenger. Tenk å få lov til å spise noe så digg til middag da!
Paibunn:
- 2,5 dl speltmel, fint
- 100 g smør, romtemperert
- 2 ss vann
Bland alt sammen, enten i food processor, eller ved å “smule” smøret sammen med melet med fingrene og så tilsette vannet og kna det hele til en fin deig.
Dekk med plastfolie og legg i kjøleskapet minst en halvtime så deigen får hvilt.
Paifyll:
- 1 medium søtpotet, skrelt og skjært i tynne skiver
- 2 medium rødbeter, skrelt og skjært i tynne skiver
- 50 g blåmuggost
- 2 ss olivenolje
- timian (fersk eller tørket)
- salt og pepper
Kjevle ut paideigen til et par mm tykkelse. Tips: overfør den utkjevlede deigen til en bakepapirkledd langpanne før du begynner å legge på fyllet.
Legg søtpotet og rødbeter i sirkel med 2-3 cm avstand fra deigkanten.
Brett kanten opp rundt grønnsakene hele veien rundt. Pensle hele paien med olivenolje. Strø over gode biter av osten, og strø over timian, salt og pepper.
Paien stekes på 180 grader i 30-40 minutt, til paibunnen er sprø og gylden.
Hjemmelagde fiskekaker
Jeg har lenge hatt lyst til å prøve meg på hjemmelagde fiskekaker – for det er jo så godt! Det er bare det at fiskekakene i butikken har relativt lavt fiskeinnhold, eller er steindyre om de inneholder mye fisk. Ikke akkurat studentvennlig kan du si. Disse fiskekakene derimot, har rundt 70 % fisk i seg, hvorav resten er melk, fløte, potetmel, gressløk og krydder. Ingen spesielle uhumskheter altså, som man ofte finner på den lange ingredienslista til ferdigprodukter.
Disse fiskekakene blir veldig jevne i konsistensen og er på den måten veldig barnevennlige, om noen skulle lure på det. De smaker også veldig, veldig godt – overraskende likt “butikkaker”, bare enda litt bedre. For å få de grovere går det kanskje an å holde tilbake litt av fisken, hakke den grovt og tilsette den i farsen til slutt.
Grunnoppskriften er som følger (så er det bare å gange opp om du har mer fisk):
- 600 g hvit fiskefilet (jeg brukte torsk)
- 2 ts salt
- 1 dl melk
- 1 dl fløte
- 1,5 ss potetmel
- 2 ss gressløk
- pepper
- muskatnøtt
En viktig ting å huske på (slik jeg har forstått det fra å ha lest mange oppskrifter) er at fisken skal være iskald når du begynner, så legg den gjerne i fryseren i 10-15 minutter før du starter.
1. Kjør fisken og saltet godt sammen i en foodprocessor (S-blad/kniv)
2. Tilsett melk og fløte mens maskinen går, til du får en jevn farse
3. Tilsett potetmel og finhakket gressløk
4. Smak til med pepper og muskatnøtt (1/2 – 1 ts av hver tenker jeg)
5. Form til kaker – et godt tips er å dyppe hendene i kaldt vann så de ikke kleber så fælt. Stek i masse ekte smør på middels varme til de er gjennomstekte.
Godt tilbehør er raspa gulrøtter, dampet kål og smørstekt løk – for eksempel!
Squash-nudler med romescosaus og biffstrimler
For en liten stund siden ville jeg lage noe godt og nytt med litt rester av biff vi hadde, og etter litt leting etter en god saus ble det en deilig “pasta”rett med squash, biff og smaksrik saus. Romescosausen passer nok kjempebra som dipp/saus til det aller meste av kjøtt, og også hvit fisk.
Det du trenger til 2 personer er:
- 1 squash
- 100 – 200 g biffkjøtt (her brukte jeg bare det jeg hadde til overs)
Til sausen (oppskrift fra paleomg):
- 1 rød paprika
- 2 dl cherrytomater
- 1 dl mandler
- 4 fedd hvitløk
- 1/2 dl olivenolje
- 1 ss rødvinseddik
- 1/4 ts røkt paprika
- 1/4 ts salt
- 1/8 ts cayennepepper
1. Sett ovnen til høyeste temperatur og grill, og plasser paprikaen delt i to på øverste hylle, med utsiden opp. La den stå inne til alt skallet har blitt svartgrillet. Plasser parikaen i en bolle og dekk til med plastfolie. På denne måten blir det enklere å skrelle av skallet, ettersom det er de nå søte og myke kjøttet vi vi ha.
2. Sett temperaturen ned til 180 grader og bytt til vanlig over-under-varme. Kle et stekebrett med bakepapir og legg på tomatene, mandlene og hvitløksfeddene. La dette stå inne i 10 minutter før du fjerner mandlene og lar tomatene og hvitløken stå videre i 15 minutt til, da skal tomatene ha falt sammen og kanskje sprukket, men det er bare fint.
3. Når tomatene er ferdig bakt har du alle ingrediensene til sausen i foodprocessoren og mikser til en glatt saus, ca. 30 sekund. Ferdig med den!
4. Lag brede nudler av squashen ved å bruke en ostehøvel (eller mandolin om du har det). Stek i smør på middels varme til de blir myke og faller litt sammen. Stek samtidig biffstrimlene.
5. Anrett det hele med squashnudler i bunnen, romescosaus i mellom og saftige biffbiter på toppen. Og nyt!
Risotto med asparges og reker
I går fikk jeg utrolig lyst på risotto, men med søndag og ingen av ingrediensene hjemme måtte jeg vente til i dag. Men for en middag det ble, åhåhå… Fantastisk, kremete risotto med flotte asparges, reker og haugevis av parmesan. Litt fordi jeg bare hadde skikkelig, skikkelig lyst på, men også fordi jeg fikk meg sommerjobb i dag. Noen ganger er det hverdagene som skal feires!
Til 2 personer:
-
180 g risottoris (jeg brukte arborio)
-
ett hvitløksfedd
-
3 ss hakket løk
-
smør
-
en klunk hvitvin, cider eller eplemost
-
5 dl grønnsakskraft
-
en bunt asparges (ca. 300-400 g)
-
en god håndfull rensene reker
-
parmesan
Start med å varme opp kraften i en kjele, du vil ha den varm når du gradvis tilsetter den risen senere, slik at kokeprosessen ikke stopper opp.
Finhakk løk og hvitløk, og surr det blankt i smør i en tykkbunnet kjele eller panne med høye kanter.
Når løken har blitt blank tilsetter du risen, og freser den videre med løken i 3-4 minutt.
Nå tilsetter du en god klunk hvitvin- her brukte jeg min kjæres hjemmebryggede pærecider, og det funket kjempebra! Vinen eller cideren du bruker bør ikke være for søt, fordi mye hensikten er å få et litt syrlig preg på retten.
La vinen koke inn før du tilsetter en god øse kraft. Kokemetoden for risotto er å tilsette litt og litt væske, som så får koke inn i risen før neste runde. Det er også viktig å røre en god del. Risen bør være ferdig på rett under 20 minutter, og jeg brukte omtrent 5 dl væske på å koke den al dente – altså med litt tyggemotstand igjen. Mens denne kokeprosessen holder på kutter du asparges i mindre biter og steker dem i panne. La gjerne fire stykk være hele så du kan jazze opp den ferdige retten.
Når risen er rett før ferdig (du smaker det lett) putter du oppi en goood mengde revet parmesan (det blir best sånn, med mye altså), en god klatt smør, rekene og aspargesbitene.
Rør det hele godt sammen og la stå under lokk et par minutt, så osten og smøret får gjort magien sin. Før servering smaker du til med salt og pepper, og kanskje en skvis sitron om den trenger å friskes opp litt. Legg opp i dype tallerker og legg de hele aspargesene på toppen. Serveres aller helst med resten av hvitvinen og en du er glad i.
Inspirasjon og ideer
Hei hei, nå er det lenge siden jeg har vært innom her. Er det fordi jeg ikke har laget mat på lenge? Nei, jeg har laget masse. Er det fordi jeg ikke har tenkt så mye på å ta bilder og skrive ned det jeg har gjort? Ja, det kan det være… Så som dere kanskje skjønner har jeg ikke mye å komme med av egenlagde ting fra den siste tiden, men jeg tenkte å skrive et innlegg om ting jeg har lyst til å lage – det er jo alltid gøy å få inspirasjon til å prøve noe nytt
Kokossmør og mandelsmør (disse lagde jeg faktisk for en time siden, så de kan vel checkes av lista)
Enkel oppskrift finner du hos Kamilla, og de er fantastiske begge to.
Oksehale-ragu og kraft
Dette ser jo helt utrolig godt ut – mørt og smakfullt kjøtt som har kokt i flere timer sammen med vin, urter og grønnsaker… nam. Noe annet jeg har hatt lyst til å gjøre en god stund er å koke god kraft, både fordi det er noe kroppen setter veldig pris på, men også fordi det tilfører mye smak og fylde ved bruk i matlaging. Her er en oppskrift på kraft av oksehaler (som også gir en god del kjøtt i etterkant), og her er en mer tradisjonell oppskrift på kraft av kraftbein.
Artisjokk og kikertsalat
En god salat er noe jeg verdsetter høyt, men jeg syns ikke selv jeg er noe flink til å lage dem. Denne ser skikkelig god ut, enten som en egen rett eller som tilbehør til grillet kjøtt.
Snickers-fudge
Kosebiter med smak av peanøtt og sjokolade, uten skumle ingredienser. Det kan jeg like. Resten av bloggen til Hanna er for øvrig full av flotte bilder og oppskrifter.
Pai med mandelmelsbunn
Middagspai er noe av det beste jeg vet, men jeg har aldri kommet meg til å lage det hjemme. Det var imidlertid det noe av det beste på menyen da vi lagde det på jobb. Ettersom jeg helst vil lage mat uten mel og korn, høres jo denne super ut!
Paleo sjokoladecookies med havsalt
Trenger ikke si så mye om disse.. Noe å bruke mandelsmøret til?
Squashpasta med mangosaus
Denne har jeg hatt liggende i favorittene mine en stund, men har enda ikke fått prøvd den ut. Kanskje det har noe med min fordom om at samboeren kommer til å være svært skeptisk.. ? Uansett, squash har jeg brukt i stedet for pasta flere ganger allerede, og det er kjempegodt – men mangosausen høres digg ut!
Fleskepannekake (hehe, flott navn) – paleostyle
Selv om klassiske norske pannekaker med stekt bacon på (eller bare sukker for den saks skyld), er noe av det beste som finnes i hele verden, er det dessverre ikke det sunneste. Denne derimot, er både bra for oss og ser superdigg ut.
Eggesalat
Ja, dette har jeg faktisk hatt skikkelig lyst på hele uken. Rart jeg ikke har fått surret meg til å lage det, så enkelt og ufattelig godt som det er. Jeg har jo til og med alle ingrediensene!
Sesam- og chilipanert laks
Hei dere! Det er lenge siden sist, men til gjengjeld skal dere få oppskriften på en utrolig smakfull og enkel middag – laks panert med sesamfrø og chili, sammen med en herlig salat. Oppskriften på fisken og dressingen fant jeg hos Godfisk, mens salaten var en god hva-har-vi-i-kjøleskapet-blanding.
Til 2 personer:
- 3-4 laksefileter
- 3 ss sesamfrø
- 1 ts salt
- 1-2 ts finhakket chili
- litt olje
Salat:
- Spinat
- Brokkoli
- Agurk
- Tomat
- Revet gulrot
Dressing:
- en god klunk olivenolje
- 1 ts honning
- 1 ts dijonsennep
- salt og pepper
Start med salat, så er den klar Bland sammen alt du syns er godt til en deilig salat (over her har du et forslag). Mix sammen dressingingrediensene og hell den over salaten. Så til fisken;
Finhakk chili, og bland sammen med sesamfrø og salt på en tallerken. Pensle laksefiletene med litt olje, og vend i sesamblandingen. Prøv å fordele sesamfrøene utover hele laksestykket – du må kanskje hjelpe til litt med fingrene. Stek laksen i en varm panne med olje eller smør på begge siden, før du setter ned varmen og lar de stå et par minutt under lokk – garantert saftig fisk hver gang! Dette gir også en deilig sprø overflate på filetene.
Serveres gjerne med ris til, og rømme/soyasaus/sweet chili sauce hvis man liker det.
Velbekomme!
Lammekebab med urte- og aprikosquinoa og yoghurtdressing
Puh.. lang overskrift
I går lagde jeg noen skikkelig gode “kebaber” av lammekjøttdeig – de ble supersaftige og var proppfulle av god smak. Jeg er spesielt glad i lammekjøtt, så disse var midt i blinken. Passer jo bra at vi er i lammesesong nå også, sånn at man kan få tak i rimeligere og kanskje kortreist kjøtt.
Lammekebab (2 pers)
- 400 g lammekjøttdeig
- 2 fedd hvitløk
- 1/4 hakket løk
- 1 ts spisskummen
- 1/2 ts tørket koriander
- 1/4 ts kanel
- 1/4 ts kardemomme
- salt og pepper
- en håndfull persille og gjerne litt mynte
- 1 ss olivenolje
Bland alle ingrediensene sammen, og la gjerne stå i kjøleskapet en halvtimes tid (mens quinoaen koker, for eksempel).
Form avlange boller/pølser og stek i varm panne. De blir ekstra saftige om du skrur av platen etter å ha snudd dem, og lar dem hvile på ettervarmen.
Mynteyoghurt
- 1 dl kesam eller yoghurt
- 1 fedd hvitløk
- 1 ss sitronsaft
- salt og pepper
- litt spisskummen
- hakket mynte og basilikum
Bland sammen og server.
Urte- og aprikosquinoa
- 100 g quinoa
- 8 tørka aprikos
- skall av 1/2 sitron og saft fra 1/4
- 1 ss olivenolje
- håndfull mynte og persille, grovhakket
- 30 g ristede pinje- eller solsikkekjerner
Skyll quinoa i lunkent vann for å fjerne bitterstoffene. Kok den i dobbelt så mye vann i 15 – 20 min, til alt har trukket inn. Hell kokende vann over aprikosene og la dem svelle mens quinoaen koker. Bland ferdig quinoa med sitronsaft og -skall, olivenolje, salt og pepper. Hakk aprikoser og urter grovt og tilsett sammen med pinjekjernene.
Legg gjerne igjen en kommentar og fortell hva du syns om du prøver deg på oppskriften